Spitsvoet

Een spitsvoet is een afwijking aan de stand van de voet, pes equinus genaamd. Bij een spitsvoet ligt de stand van de voet in het verlengde van het onderbeen.
Een spitsvoet kan een op zich zelf staande afwijking zijn als gevolg van langdurige bedlegerigheid zoals in een ziekenhuis.
Een spitsvoet kan echter ook een onderdeel van een ziekte zijn zoals een zenuwaandoening of spierziekte waarbij de kuitspieren en pezen zich overmatig aanspannen of juist verkort zijn. Vaak is een verkorte achillespees de schuldige. Ook kan een spitsvoet veroorzaakt worden door een spastische verlamming door bijvoorbeeld een hersenbloeding, posttraumatische dystrofie of een aangeboren afwijking.

Behandeling

Als de spitsvoet veroorzaakt wordt door een zenuwaandoening kan een enkel-voet orthese (EVO) tot de behandeling behoren. Afhankelijk van de ernst van de spitsvoet kan het nodig zijn om in combinatie met de EVO een orthopedische schoen te voorzien. Hiervoor is er altijd samenwerking met de betrokken medische specialisten.

Bij Orthopedie Limburg kunt u steeds terecht voor een gratis en vrijblijvend voetonderzoek.