Sever disease

Bij de ziekte van Sever Schinz is er sprake van een ontstoken hielbeen bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar.

Oorzaken

In de groeifase van kinderen bevat een bot een epyfisair schijf oftewel groeischijf. Vanuit deze plek groeit de bot in de lengte. Deze schijf is zachter van structuur maar naarmate het kind ouder wordt, wordt de schijf net zo hard als het bot.
Door belasting (bijvoorbeeld sporten) komen bij kinderen soms onregelmatigheden in die groeischijf voor die pijn kunnen veroorzaken.
In veel gevallen gaat het om kinderen die actief sporten.

sever_disease

Klachten

Er is sprake van pijn en drukpijn. Ook kan er een geringe zwelling ontstaan ter plaatse van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen.
Kinderen met deze klachten lopen liever op een schoen met een hak dan blootsvoets om verdere rekking van de achillespees te verminderen.
De ziekte van Sever Schinz heeft een gunstig spontaan verloop. Dat wil zeggen dat als het kind is uitgegroeid, de klachten vanzelf verdwijnen. Maar dat neemt niet weg dat actief sportende kinderen toch veel last kunnen hebben van de klachten.

Behandeling

Een arts kan door middel van vragen (anamnese) en lichamelijk onderzoek vaststellen dat het om een ontstoken hielbeen gaat. De pijnklachten, de plaats van de pijn en de leeftijd van de kinderen zijn meestal al voldoende om de diagnose te stellen. Soms kan de arts aanvullend onderzoek doen zoals het maken van een röntgenfoto maar dit is meestal niet nodig.

Steunzolen met schokdemping onder de hiel kunnen de klachten verminderen. Eventueel kan een dempende hakverhoging onder de steunzool overwogen worden.
Als de hiel geïrriteerd is, kan er ijs op gelegd worden.
Ook kan het helpen om de hiel minder te belasten bijvoorbeeld door het sporten aan te passen.

Bij Orthopedie Limburg kunt u steeds terecht voor een gratis en vrijblijvend voetonderzoek.