Peesontstekingen

Peesontstekingen, vooral thv voeten en knieën

  • Voorbeelden van peesontstekingen zijn:
  • iliotibiale-band-frictiesyndroom aan de buitenzijde van de knie
  • jumpers knee
  • ontsteking van de pes anserinus aan de binnezijde van de knie
  • fasciitis plantaris aan de onderzijde van de voet
  • shin splint onderaan het scheenbeen

Oorzaken

Wanneer een pees of spier geblesseerd raakt of overmatig geprikkeld wordt, kan een peesontsteking ontstaan. Dit gebeurt meestal door activiteiten of factoren waardoor een bepaalde spiergroep extra belast wordt.
De aandoening ontstaat door overmatig gebruik van één of meer spiergroepen (bijvoorbeeld wanneer een bepaalde beweging steeds herhaald wordt) of door overbelasting (bijvoorbeeld een plotselinge toename van activiteit). Ook sporters die een te intensief trainingsprogramma volgen, kunnen een peesontsteking krijgen. Daarnaast is een peesontsteking soms het gevolg van bepaalde lichamelijke factoren, zoals een been dat iets korter is dan het andere of een voetafwijking. Ten slotte kan een peesontsteking zich ook voordoen als gevolg van leeftijdsgebonden veranderingen waardoor de gewrichten minder stabiel worden en bepaalde spiergroepen zwaarder belast raken. Dit type peesontsteking komt vaker voor bij mensen boven de veertig jaar. Sommige mensen krijgen een peesontsteking als gevolg van botproblemen.

Klachten

Bij een peesontsteking kan men meestal precies aanwijzen waar de pijn zit. De pijn doet zich aanvankelijk voor tijdens een normale bezigheid, op het werk of bij het sporten. Soms is er geprobeerd met vrij verkrijgbare pijnstillers om van de klachten af te komen, of wordt de pijn lange tijd genegeerd en wordt pas naar de dokter gegaan als de pijn zo erg is dat het gewricht niet meer bewogen kan worden. Wanneer de oorzaak van de peesontsteking een achterliggende gewrichtsslijtage is, is het gewricht soms ook opgezwollen.
De diagnose van peesontsteking wordt meestal gesteld op grond van de klachten van de patiënt.

Behandeling

Indien de peesontsteking in relatie staat met een afwijkende voetstand, bijvoorbeeld bij een platvoet of een holvoet, kan een steunzool een goede oplossing zijn. Door de standcorrectie wordt de aangedane pees ontlast, dit bevordert de genezing.

Bij Orthopedie Limburg kunt u steeds terecht voor een gratis en vrijblijvend voetonderzoek.