Neuralgie van Morton

Oorzaak

Een Morton neuralgie is een situatie waarbij de zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes bekneld raken en verdikken/opzwellen. Meestal vindt deze neuralgie plaats tussen het 3de en 4de middenvoetsbeentje.

neuralgie_van_morton

 

Een Morton neuralgie komt veel voor bij vrouwen, vooral bij het dragen van hoge hakken of te nauwe schoenen.

Overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet) speelt vaak een rol bij een Morton neuralgie. Overpronatie veroorzaakt het doorzakken van de middenvoetbeentjes. Het gevolg is dat de zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes beknelt worden of zelfs ontstoken raken, hetgeen een stekende pijn en tintelend gevoel veroorzaakt.

Klachten

Een brandende/stekende pijn in de middenvoet die zich uitspreidt naar de tenen. Dit gaat vaak gepaard met een tintelend gevoel en gevoelverlies in de tenen. De pijn wordt vaak gelokaliseerd tussen de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje.

De pijn wordt erger bij druk op de voorvoet en bij het samenknijpen van de tenen. De pijn vermindert bij rust.

Behandeling

Steunzolen voorkomen overpronatie en spreiden de middenvoetsbeentjes. Hierdoor neemt de pijn na een aantal weken af. Volledig genezing van de neuralgie kan binnen 2-3 maanden bereikt worden, maar dit verschilt per persoon. Het dragen van wijder schoeisel, ijsbehandeling en rust worden sterk aanbevolen!

Tevens kan er gebruik gemaakt worden van een afwikkelaanpassing aan uw confectie schoenen (OVAC).

Bij Orthopedie Limburg kunt u steeds terecht voor een gratis en vrijblijvend voetonderzoek.