(Knik)platvoet

Een platvoet is een voetvorm met de medische benaming pes planus. Een platvoet is het tegenovergestelde van een holvoet.

Kenmerken van een platvoet zijn een verlaagde voetboog die geheel of gedeeltelijk op de grond rust. Platvoeten steunen vaak op de binnenrand van de voet.

knik-platvoet

Indien het hielbeen mee naar binnen zakt spreken we van een knikplatvoet of pes planovalgus. In dit geval heeft de buitenzijde van de voet de neiging om los te komen van de grond. Dit voettype zien we heel vaak bij kinderen.

Oorzaken

Een (knik-)platvoet kan vanaf de geboorte aanwezig zijn of later optreden als gevolg van een operatie, een verkeerde stand van de benen, letsel door sporten of andere activiteiten waarbij de voeten zwaar worden belast.

Bij een normale ontwikkeling is de voetboog pas op 7-jarige leeftijd volledig gevormd, dus de meeste kleine kinderen hebben platvoeten. Daar hebben ze normaal gesproken geen last van.

Klachten

Indien er toch sprake is van enkel-, knie-, heup-, of rugklachten, ongeacht de kleeftijd, dient er altijd gekeken te worden naar de voetstand.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit steunzolen of orthopedische schoenen ter verlichting van de klachten door een betere drukverdeling.

Bij kinderen zullen meestal corrigerende steunzolen aanbevolen worden. Hierbij wordt de stand van het hielbeen gecorrigeerd.

Bij volwassenen zullen meestal ondersteunende steunzolen aanbevolen worden omdat ze een correctie moeilijker kunnen verdragen. Klinisch onderzoek zal de mate van correctie uitwijzen.

Bij Orthopedie Limburg kunt u steeds terecht voor een gratis en vrijblijvend voetonderzoek.