Hallux rigidus

Bij een hallux rigidus kan de grote teen niet meer omhoog bewogen worden waardoor de afwikkelfunctie verstoord is. Indien er een beperkte beweeglijkheid is spreekt men van een hallux limitus of een functionele hallux rigidus.

Oorzaak

De oorzaak is vaak onbekend maar een trauma of jichtaanvallen kunnen vaak lijden tot een hallux rigidus.

hallux_rigidus

Klachten

Bij een hallux rigidus is de voetafwikkeling verstoord waardoor er een gecompenseerd looppatroon ontstaat. Hierdoor kunnen er overbelastingsklachten ontstaan thv de andere vier middenvoetsbeentjes, knieën, heupen en lage rug.
Een hallux rigidus is een teen die naar beneden gericht staat waardoor het gewricht van de grote teen in verdrukking komt met de bovenzijde van de schoen. Die chronische druk kan lijden tot het ontstaan van een verdikking van het grote teengewricht (bunion).

Behandeling

In eerste instantie kan de oplossing gezocht worden in een steunzool al dan niet in combinatie met een afwikkelaanpassing aan uw confectieschoen (OVAC). Voorwaarde is dat u er rekening mee moet houden dat uw confectieschoen over voldoende ruimte moeten beschikken voor een steunzool.

Indien bovenstaande oplossing niet voldoende is kunnen er orthopedische schoenen vervaardigd worden waarin al die technische oplossingen verwerkt worden.

Bij Orthopedie Limburg kunt u steeds terecht voor een gratis en vrijblijvend voetonderzoek.