Een Vlos is een Voorlopige orthopedische schoen, dit is een tijdelijke schoen die ruimte laat voor bijvoorbeeld verband. Een vlos wordt gebruikt in bij revalidatie als u herstelt van een chirurgische ingreep, bij een genezende wond of bij opzwelling aan uw voet, waardoor u tijdelijk geen andere schoenen kunt dragen en in gevallen waar een verbandschoen niet volstaat. Anders dan een reguliere verbandschoen, wordt een vlos voor u op maat gemaakt volgens een afdruk van uw voet. Door de vlos worden uw voeten beschermd en kunt u sneller aan het revalidatieproces beginnen.
Wat is de procedure?
Voor het maken van een voorlopige orthopedische schoen is een verwijzing nodig van een medisch specialist. Indien u een verwijzing heeft wordt er een afspraak gemaakt voor een maatname.
Orthopedie Limburg zorgt voor de aanvraag van de vlos bij uw zorgverzekeraar.
Meestal kunnen we direct starten met de maatname van uw voeten middels een gipsafdruk. Deze afdruk wordt nadien 3D ingescand voor de vervaardiging van uw leesten.
Nu begint het productieproces van de vlos.
Bij het afleveren wordt de pasvorm en de functionaliteit gecontroleerd. Ook krijgt u advies over het inlopen en onderhoud van uw schoenen.
Als de specialist heeft aangegeven de vlos te willen controleren dan wordt een afspraak gemaakt bij uw specialist samen met uw schoetechnicus. Tijdens deze afspraak zal worden besproken wat de vervolgstappen zullen zijn na de vlos.
Mocht het zo zijn dat er problemen optreden, twijfel dan niet en maak een controleafspraak met uw schoentechnicus.
Levertijd
De levertijd is maximaal 2 weken
Gebruik
Maak de sluiting altijd volledig los. Dit is voor uzelf makkelijker en daarnaast beter voor de levensduur van de schoen. Wij adviseren gebruik te maken van een schoenlepel, zo voorkomt u onnodige vervorming van de schoen en houdt u de schoen stevig. Bij het aantrekken van de schoen raden wij u aan de voet goed tegen de achterkant van de schoen te plaatsen. Maak vervolgens de sluiting stevig vast voor een goede fitting. U voorkomt zo het schuiven van de voet in de schoen. U moet de VLOS direct volledig gaan gebruiken, dus houd de voet goed in de gaten op drukplekken. Het kan voorkomen dat u eerst enige spierpijn ondervindt door een andere belasting.
Nazorg
Indien u niet helemaal tevreden bent of na de inloopperiode nog problemen ondervindt, dan kunt u altijd contact opnemen met ons. We plannen dan zo snel mogelijk een controle afspraak.
Vergoeding
Het grootste gedeelte van de kosten worden vergoed door uw ziekenfonds. Er geldt echter altijd een wettelijk verplichte eigen bijdrage. In 2024 is de eigen bijdrage voor verzekerden jonger dan 16 jaar €65,00 per paar. Voor verzekerden van 16 jaar en ouder is de eigen bijdrage in 2024 €130,00 per paar. Enkele zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering. Daarnaast komen orthopedische schoenen ten laste van uw eigen risico. De hoogte daarvan vindt u terug in uw polisvoorwaarden. Of u een eigen risico moet betalen, is afhankelijk van hoeveel zorg u al heeft gebruikt dit jaar.