Steunzolen in werkschoenen

Door de inlegzolen van uw werkschoenen te vervangen door eigen steunzolen, past u de werkschoenen aan en vervalt de CE-certificering van de werkschoenen. Vanwege deze reden is het belangrijk dat u steunzolen laat maken die voldoen aan de veiligheidseisen van uw werkschoenen. 

Bij Orthopedie Limburg kunt u terecht voor steunzolen die geschikt zijn om te dragen in uw werkschoenen zodat de combinatie van werkschoenen en steunzolen CE-gecertificeerd blijft.

Waarom verandert de CE-certificering als u de inlegzool wisselt?

Voor sommige mensen is het lastig voor te stellen dat de certificering niet meer in orde is als u de inlegzool verwisselt. We geven u hier wat meer uitleg.

Door het verwisselen van de originele inlegzool voor een eigen steunzool kunnen onder andere de volgende risico`s met betrekking tot uw veiligheid ontstaan:

  • Een te kleine restruimte: Met de restruimte wordt de ruimte bedoeld die overblijft tussen uw tenen en de veiligheidsneus na een impact. Met een impact wordt bijvoorbeeld een deuk bedoeld, nadat er bijvoorbeeld iets zwaars op uw neus valt. De restruimte kan minder worden bij een nieuwe inlegzool en zo kunnen uw tenen klem komen te zitten bij een impact. 
  • Het verlies van antistatische eigenschappen: De antistatische eigenschappen worden bepaald door het materiaal van de inlegzool en loopzool. De antistatische eigenschappen kunnen dus wijzigen als u de inlegzool verandert. Antistatisch materiaal zorgt ervoor dat u minder snel een elektrische schok krijgt.

Wat zijn de consequenties als u niet de juiste steunzolen draagt in werkschoenen?

Als er geen sprake is van een ongeval dan is er eigenlijk niets aan de hand. Mocht er wel iets gebeuren dan lopen u en uw werkgever het risico’s betreffende de veiligheid en aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid van de fabrikant vervalt namelijk zodra u de inlegzool verwisselt, omdat u de werkschoenen niet heeft gedragen zoals ze getest zijn. Daarnaast kunnen er verzekeraars en arbodiensten zijn die geen vergoeding uitkeren bij een ongeval waarbij geen gecertificeerde werkschoenen worden gedragen.

Mogelijkheden bij Orthopedie Limburg voor steunzolen in werkschoenen

Voor het kunnen maken van de juiste steunzolen is het belangrijk dat wij weten welk merk en type werkschoen u draagt. Met deze informatie kunnen wij de steunzolen maken volgens instructie van de betreffende fabrikant zodat onder andere de juiste restruimte en de juiste antistatische eigenschappen gewaarborgd blijven. Hiermee blijven uw werkschoenen inclusief de steunzolen CE-gecertificeerd.

Bij het afleveren van de op maat gemaakte steunzolen wordt een conformiteitsverklaring meegegeven dat als bewijs dient voor de juiste certificatie van de werkschoenen met de aangepaste steunzolen.