Orthopedische schoenen

Wanneer uw voetproblemen niet meer te verhelpen zijn met steunzolen in combinatie met confectie- of comfortschoenen, dan kunnen maatschoenen een oplossing zijn. Het woord orthopedische schoenen roept misschien wel nare gedachten op maar dat hoeft helemaal niet. Vandaar dat wij bij Orthopedie Limburg altijd over maatschoenen spreken. Dit woord geeft goed aan hoe wij erover denken. Het zijn schoenen op uw maat, gemaakt naar uw keuze. We beschikken over het nodige vakmanschap, inzicht en middelen waardoor deze schoenen vaak niet te onderscheiden zijn van confectie- of comfortschoenen. Daar zijn we best trots op en hiermee maken we dan ook het verschil met onze collega’s. Dat is onze passie!

Wat is de procedure?

Voor het maken van orthopedische schoenen is een verwijzing nodig van een medisch specialist. Indien u al een verwijzing heeft wordt er een afspraak gemaakt voor een maatname. Indien u nog geen verwijzing heeft adviseren we u graag over de mogelijkheden. We hebben diverse voetenspreekuren samen met een medisch specialist.

Orthopedie Limburg zorgt voor de aanvraag van de orthopedische schoenen bij uw zorgverzekeraar.

Meestal kunnen we direct starten met de maatname van uw voeten middels een gipsafdruk. Deze afdruk wordt nadien 3D ingescand voor de vervaardiging van uw leesten.

Bij de vervolgafspraak past u een doorzichtige proefschoen. Vervolgens zoeken we samen het gewenste model en de juiste kleur uit. U kunt altijd een voorbeeldschoen of foto meenemen. Samen zullen we de mogelijkheden bespreken.

Nu begint het productieproces van uw schoenen. Na het tekenen van de patronen volgt het snijden en stikken van het leer. Nauwkeurig worden uw schoenen geconstrueerd. Tenslotte worden de puntjes op de i gezet door uw schoenen netjes af te werken.

Bij het afleveren wordt de pasvorm en de functionaliteit gecontroleerd. Ook krijgt u advies over het inlopen en onderhoud van uw schoenen.

Levertijd

Er wordt een levertijd van 12 weken gehanteerd. Een herhalingspaar is doorgaans klaar tussen 6 en 8 weken.

Inlooptijd

De definitieve schoenvorm ontstaat tijdens het inlopen. Daarom is het van belang om uw schoenen in de eerste weken regelmatig te dragen.

Nazorg

Indien u niet helemaal tevreden bent of na de inloopperiode nog problemen ondervindt, dan kunt u altijd contact opnemen met ons. We plannen dan zo snel mogelijk een controle afspraak.

Vergoeding

Het grootste gedeelte van de kosten worden vergoed door uw ziekenfonds. Er geldt echter altijd een wettelijk verplichte eigen bijdrage. In 2024 is de eigen bijdrage voor verzekerden jonger dan 16 jaar €65,00 per paar. Voor verzekerden van 16 jaar en ouder is de eigen bijdrage in 2024 €130,00 per paar. Enkele zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering. Daarnaast komen orthopedische schoenen ten laste van uw eigen risico. De hoogte daarvan vindt u terug in uw polisvoorwaarden. Of u een eigen risico moet betalen, is afhankelijk van hoeveel zorg u al heeft gebruikt dit jaar.

Hernieuwing

Volgens de Nederlandse wet heeft u recht op twee paar adequate schoenen. 3 Maanden na levering van het eerste paar heeft u recht op een wisselpaar. Afhankelijk van uw verzekering mag u na 15 tot 18 maanden het eerste paar vervangen indien dit paar versleten is. Mocht u hier nog vragen over hebben, informeer dan bij Orthopedie Limburg of raadpleeg uw zorgverzekeraar.